top of page

Raid VTT des Monts d'Ardeche 29 juni - 1 juli


Afgelopen week trok ik naar Frankrijk om er een 3-daagse mtb-wedstrijd te rijden in de Ardeche. Via het wereld wijde web had ik een wedstrijd gevonden: Raid VTT des Monts d'Ardeche. 4 etappes met wat hoogtemeters maar niet zo'n lange etappes. Maar naar de uitslagen te zien van het verleden zou het niet gemakkelijk kunnen zijn want de gemiddelden lagen eerder aan de lage kant.

Samen met Maxim Gosseries, Wouter Declercq, Mieke Deroo en Klaas Vantornout trokken we woendagavond naar Frankrijk en met een tussenstop en nachtrust in Troyes kwamen we op donderdagmiddag aan in Arcens. Een klein dorpje in het Noorden van de Ardeche met weinig of geen toeristen of activiteiten. De enige bedrijvigheid was een waterbedrijf en landbouw.

Via Air.bnb had ik een huisje gevonden en dit was eerder verrassend te omschrijven. Het bouwjaar was van 1681 maar ondertussen was er toch electriciteit en water. En de indeling was misschien niet zo ideaal maar we hadden zelfs een vaatwas en wasmachine dus eigenlijk toch wel wat luxe. Enkel de aanwezigheid van de vele vliegen was een serieus minpuntje.

Nadat we ons geïnstalleerd hadden verkenden we nog een stukje van de rit van de vrijdag en wat opviel waren de vele keien in zowel de beklimmingen en afdalingen. Dus opletten om geen stukken te rijden.

Vrijdag was er dan de eerste wedstrijddag. 's Morgens moesten we nog eerst ons nummer halen in Le Cheylard maar aangezien dit lager in het dal lag trokken we met de fiets naar daar. En mijn pa en ma waren ook naar daar gereisd en zo hadden we een chauffeur gevonden om ons terug naar boven te brengen.

Aan de inschrijving kregen we ons startpakket met wat publiciteit van de streek, een t-shirt en ons nummer. In het deelname pakket zat er wel nog een maaltijd op zaterdagmiddag en op zondagmiddag.

Vrijdagnamiddag was er dan de eerste rit over 24 km met 1000 hm. 2 beklimmingen van zo'n 4-5 km en 2 afdalingen. In de startklim had ik het niet zo gemakkelijk. Het werd snel gestart en het was nog eens behoorlijk warm en eerder drukkend warm. Het duurde dan ook tot in de eerste afdaling dat ik wat kon afkoelen en zo mijn ritme vond. Ik werd 22e in deze rit en 2e master 40+ maar dit werd nadien veranderd naar een 21e plaats. Want de winnaar algemeen was ook een master 40+ maar reed met een e-bike. (Er was een categorie e-bike maar de organisatie had niet verwacht dat deze zouden meedoen voor de winst)

Zaterdag moesten we vroeg uit de veren want de etappe begon al om 8u30. Gelukkig was er een neutralisatie van zo'n 5 km langs een oud trein spoor en bleven we ook de hitte voor. Dit zou ook de langste etappe worden met 47 km en 1800 hm. Vooral het begin van de etappe was zwaar met enkele stijlere beklimmingen. En vooral veel single tracks. Hier verloor ik wat tijd doordat ik in het begin achter een valpartij zat en nog eens een stukje verkeerd reed. Toch kon ik nog goed eindigen mede doordat Klaas een snipperdag nam en zo in mijn gezelschap bleef. Ik werd 13e en terug 1e master 40+.

Tussen de aankomst van de voormiddag en de start van de namiddag zaten een kleine 4u en konden we een maaltijd verorberen. Daarna was het wel wat schaduw zoeken in de weide want we zaten op zo'n 1300 meter hoogte en stond er amper een boom of struik waar de parking was.

De namiddag etappe was er eentje die vooral in dalende lijn liep. 28 km met 600 stijgende meters maar wel met 1500 dalende meters. Er was wat geharrewar in de start want na een kleine km was er al een single track en deze was al belangrijk om zo de eerste afdaling te nemen. Toch reden we niet direct naar het dal maar bleven we wat golvend rijden op de kam van de berg en reden we door veel weiden. En er zat zelfs een wandel passage in van zo'n 5 minuten. Pas in de laatste 5 km ging het recht naar beneden en was het op momenten toch nodig om al je mountainbike skills te gebruiken.

In deze etappe werd ik 9e. En terug 1e master 40+.

Op zondag stond er een tijdrit op het programma maar daar werd er vertrokken per 10 minuten met 20 man. Slechts de top 10 vertrok per 2 minuten. Het duurde wel even voor ik echt op dreef kwam maar het was toch wel met momenten vervelend rijden met al de tragere deelnemers die voor ons vertrokken waren. In de meeste afdalingen was er amper één strook om te rijden zodat je toch ofwel risico's moest nemen om in te halen of kwam je in de stenen terecht.

Al vlug kwam Klaas bij ons die op weg was naar de dagoverwinning en er zat behoorlijk snee op. Ikzelf moest genoegen nemen met een 19e plaats maar terug 1e master 40+.

In de eindstand werd ik dan logisch 1e master 40+ en algemeen 12e op slechts een minuutje van de 10. Maar met een nog niet super form had ik toch een leuke 3-daagse waar het echt mountainbiken was. En met het gezelschap werd het ook een leuk verlengd weekend.

Uitslagen:

Rit 1 - Arcens:

1. PHILIPPE Guillaume 01:18:40 18,311

2. LLORIA Pierre

3. SAUSSAC Julien

4. VANTORNOUT Klaas

21. RONDELEZ Bjorn

Rit 2 - Le Cheylard - Ferme la Bourlatier:

1. SAUSSAC Julien 02:25:53 19,333

2. PHILIPPE Guillaume

3. LLORIA Pierre

12. GOSSERIES Maxim

13. RONDELEZ Bjorn

14. VANTORNOUT Klaas

Rit 3 - Ferme la Bourlatier - Le Cheylard:

1. PHILIPPE Guillaume 01:15:22 22,771

2. TOURNILLON Loïc

3. LLORIA Pierre

9. RONDELEZ Bjorn

Rit 4 - Le Cheylard:

1. VANTORNOUT Klaas 01:23:02 19,511

2. PHILIPPE Guillaume

3. SAUSSAC Julien

10. GOSSERIES Maxim

19. RONDELEZ Bjorn

Eindstand:

1. PHILIPPE Guillaume 06:24:11 19,771

2. SAUSSAC Julien

3. LLORIA Pierre

6. VANTORNOUT Klaas

12. RONDELEZ Bjorn - 1e master 2

15. GOSSERIES Maxim

23. DECLERCQ Wouter

31. SEYNAEVE Bart

Dames: 1. Deroo Mieke

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page